„Educația” noastră despre extratereștri vine, evident, din filmele hollywoodiene. Și ce ar trebui să aibă un personaj ca să fie extraterestru? Păi, în primul rând, e necesar să dețină tehnologii sofisticate, mult peste cele umane. Apoi, ar trebui neapărat să zboare și, n-ar strica, niște antene sau ceva de genul, care să-l facă să arate total diferit de noi.
Zborul și cei mai avansați receptori biochimici
Culmea, albinele îndeplinesc cu siguranță două dintre condițiile standard pentru a fi extraterestre:
- Zboară! Și încă într-un mod oarecum paranormal. Forma prea puțin aerodinamică a corpului lor nu ar permite, teoretic, viteze de peste 26 km/h. Dar ele ating și pot chiar depăși această barieră de viteză.
- Au antene și încă unele foarte sofisticate. Femelele au aceste organe formate din 12 segmente, iar masculii au un segment în plus, adică 13. Ce fac cu ele? Decodifică biochimia plantelor din jur, se orientează în întuneric și își recunosc „colegii de stup”.
Uimitoarele tehnologii ale albinelor
Complexitatea biologică și comportamentală a albinelor chiar pare, dintr-o altă lume, într-adevăr mai avansată decât a noastră. Iată doar câteva dintre cele mai uimitoare descoperiri făcute de oamenii de știință despre tehnologiile „de ultimă generație” folosite de cele mai harnice viețuitoare de pe Terra:
Microbiomul și producerea păsturii
Microbiomul este totalitatea microorganismelor dintr-o ființă, mediul în care acestea trăiesc și zestrea lor genetică. O descoperire de ultimă oră, acest microbiom influențează imunitatea, funcționarea sistemului nervos și endocrin al ființei umane. Iar albinele pot influența direct acest microbiom, atunci când produc păstura. Procesul implică utilizarea enzimelor și microorganismelor, transformând polenul într-o formă stabilă și extrem de bioactivă, cu efecte contra alergiilor, deficiențelor imunitare, tulburărilor digestive etc. Albinele par să fie înzestrate cu o „expertiză” biochimică care ridică întrebări despre originea acestor cunoștințe.
Utilizarea cunoștințelor despre telomeri în Lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă conține factori bioactivi ce stimulează enzima responsabilă pentru menținerea integrității telomerilor. Astfel, asigură regenerarea celulară și prelungirea vieții mătcii, care poate trăi de 30 de ori mai mult decât o albină lucrătoare. Abia descoperiți de oameni, telomerii sunt capetele lanțurilor de ADN și au rolul de a proteja integritatea materialului genetic. Premiată în 2011 cu Nobelul pentru medicină, această descoperire nu are decât o mică aplicabilitate pentru oameni, în momentul de față. Și, totuși, albinele folosesc de milioane de ani aceste elemente de biologie avansată, mărindu-și de zeci de ori durata vieții. Ne putem imagina cum ar fi ca un om să trăiască vreo 3-4.000 de ani?
Dragostea la mare înălțime ce asigură perpetuarea stupului
Pentru a se reproduce, regina părăsește siguranța și confortul stupului, înălțându-se la sute de metri în aer, pentru întâlnirea cu pretendenții săi. Zborul nupțial al mătcii e un spectacol aerian unic. În timpul acestui proces, regina are o coregrafie biologică încă foarte puțin înțeleasă. Încă din Antichitate, Aristotel se declara uimit de „dansul maiestuos” al albinelor. Care este rolul acestui moment de artă coregrafică petrecut în văzduh, unde regina-mamă riscă totul, ieșind de sub protecția miilor de albine-străjeri? Mister profund, dar este aproape sigur că albinele au un mod de a celebra dragostea și continuitatea vieții. Doar că exprimarea lor, sofisticată și artistică în același timp, este diferită de tot ceea ce noi, oamenii, știm.
Cel mai puternic microcip din lume nu se poate compara cu creierul unei albine
De dimensiunile unui bob de susan, creierul celei mai umile albine funcționează cu o eficiență uluitoare. Albinele sunt capabile să navigheze pe distanțe lungi, să rezolve probleme logice și să comunice prin zeci de modalități, de la cea biochimică la „codul Morse” al lovirii antenelor. Tehnologia biologică a albinelor este mai sofisticată decât tot ceea ce a inventat omul.
Oamenii „fură” tehnologie extraterestră
Progresele recente în miniaturizarea electronicii, roboticii și navigației se inspiră din modul în care albinele folosesc informația vizuală și magnetică pentru orientare. Practic, cele mai avansate dispozitive umane copiază tehnologii oarecum rudimentare ale albinelor, neînțelegând decât foarte puțin din uimitoarele lor capacități. Un savant a observat că o albină culegătoare poate elabora în câteva secunde o hartă completă a florilor, poate localiza soarele, în funcție de care se orientează, precum și alte albine. Mai mult, știe ce flori au fost epuizate de alte albine, care sunt cele mai ofertante și care urmează să fie vizitate în viitor. Totul, pe o suprafață de zeci de mii de pătrați. Să ne gândim acum că noi, oamenii, suntem derutați într-un supermarket cu structură geometrică simplă și cu produse etichetate clar..
O societate bazată pe alte reguli decât oamenii
Stupul reprezintă o societate perfect organizată, bazată pe cooperare și comunicare eficientă. Comparativ cu marile civilizații umane, organizarea stupului este un exemplu de utopie funcțională, sugerând o posibilă influență exogenă. Albinele au, printre altele, o democrație participativă, deciziile luându-se cu acordul majorității, dar aproape instantaneu.
Poate cea mai importantă decizie a unei comunități de albinuțe este hotărârea amplasamentului noului stup, în momentul roirii. Colonia de albine ce migrează, pe fondul suprapopulării, se adăpostește provizoriu pe plante, iar albinele-cercetașe sunt trimise în explorare. Când acestea se întorc cu informații despre posibile noi locuințe, albinele dezbat până se ajunge la unanimitate, apoi pleacă să-și facă noul stup. Cum are loc această dezbatere? Prin dans, prin producerea de sunete pe diferite frecvențe, emiterea de feromoni… Dar aceasta este o altă poveste fascinantă, despre acești extratereștri care zboară printre noi, în zilele însorite de vară.
Bibliografie:
¹Annette McGivney; „Albinele sunt sensibile”: în interiorul creierelor uimitoare ale celor mai muncitoare ființe ale naturii; The Guardian, aprilie 2023
²Chakroborty NK, Leboulle G, Einspanier R, Menzel R. Corelațiile comportamentale și genetice ale heterogenității în performanța de învățare la albinele individuale, Apis mellifera. PLoS One. 12 iunie 2024;19(6):e0304563. doi: 10.1371/journal.pone.0304563. Erratum în: PLoS One. 23 octombrie 2024;19(10):e0312715. doi: 10.1371/journal.pone.0312715
³Çakır S. Efectul lăptișorului de matcă asupra lungimii telomerilor și asupra unor parametri biochimici în șobolanii Wistar Albino cu leziuni hepatice cauzate de tetraclorura de carbon. J Med Food. august 2023;26(8):580-585. doi: 10.1089/jmf.2023.0042. Publicat online pe 21 iulie 2023
⁴Jenkhetkan W, Thitiorul S, Jansom C, Ratanavalachai T. Efectele moleculare și citogenetice ale lăptișorului de matcă thailandez: modulație prin c-MYC, h-TERT, NRF2, HO-1, BCL2, BAX și ciclinele în limfocitele umane în vitro. Mutagenesis. 17 octombrie 2017;32(5):525-531. doi: 10.1093/mutage/gex020
⁵Menzel R. Orientarea și comunicarea prin dans la albine: o perspectivă cognitivă. J Comp Physiol A Neuroethol Sens Neural Behav Physiol. Iulie 2023;209(4):515-527. doi: 10.1007/s00359-023-01619-9. Publicat online pe 17 februarie 2023
⁶MaBouDi H, Marshall JAR, Dearden N, Barron AB. Cum iau albinele decizii rapide și precise. Elife. 27 iunie 2023;12:e86176. doi: 10.7554/eLife.86176
⁷Cridland JM, Tsutsui ND, Ramírez SR. Istoria demografică complexă și originea evolutivă a albinei melifere vestice, Apis mellifera. Genome Biol Evol. 1 februarie 2017;9(2):457-472. doi: 10.1093/gbe/evx009